Obrazok

Každoročne rastúce náklady na energiu Nás nútia inštalovať toľko izolácie v našich domovoch a kanceláriách, ako je to len možné. Výber správneho typu vám pomôže udržať náklady na energiu na uzde a navyše môže zlepšiť vodotesnosť alebo zvukotesnosť miestnosti. Izolovanou podlahou zvyčajne dosiahneme požadovanú teplotu až 7 krát rýchlejšie ako bez izolácie, samozrejme v závislosti od typu ohrievača, podlahy a izolačnej vrstvy. Takže, v tomto článku sa budeme snažiť odpovedať na otázky, ktoré pred inštaláciou podlahového vykurovania by ste mali položiť aj sami sebe:

  • Kedy mám použiť izoláciu s podlahovým kúrením?
  • Aké typy izolácií sú dostupné?
  • V akých situáciách nie je nutná izolácia?
  • Ako by mala byť správne nainštalovaná?

Kedy mám použiť izoláciu s podlahovým kúrením?

Či už ste sa rozhodli pre teplovodné alebo elektrické podlahové vykurovanie, vo väčšine prípadov by ste mali zvážiť aj inštaláciu podlahovej izolácie. Všetci vieme, že teplo stúpa, ale tepelné žiarenie môže byť tiež absorbovaná materiálmi, ako poter alebo betón v podklade. Touto absorpciou sa bude predlžovať doba ohrevu a budú sa zvyšovať aj náklady na spotrebu energie. Je veľmi dobrým riešením, ak sa rozhodnete pre maximálnu výšku izolácie čo len celková stavebná výška podlahy dovolí, pretože to zlepší energetickú účinnosť a zníži prevádzkové náklady.

Aké typy izolácií sú dostupné?

K dispozícii je široký sortiment izolácií vhodných pre elektrické a teplovodné vykurovanie. Dodávajú sa v rôznych materiálových prevedeniach, povrchových úpravách, hrúbok, veľkostí a rôznou pevnosťou. Typ ohrievača, spôsob inštalácie a samozrejme aj Váš rozpočet, určujú aký typ bude pre Vás najvýhodnejší. Hlavný typ izolácie vhodného pre elektrické podlahové vykurovanie je vyrobený z polystyrénu, vloženou medzi cement polymér a uzavretá sieťovinu zo sklených vlákien. Tento typ izolácie sa nazýva izolačná doska.

V akých situáciách nie je nutná izolácia?

Pri montáži kúrenia napríklad na poschodiach, kde spodné poschodie je už zahriate, nie je nutné použitie izolácie, jeho použitie Však umožní rýchlejšie rozohriatie miestnosti a preto môže aj ušetriť na nákladoch za energiu.

Ako by mala byť správne nainštalovaná?

Nie všetky izolácie sú rovnaké, hlavne izolačné dosky. Musia byť vybavené vhodnou povlakovou vrstvou aby sa zabránilo odlepovaniu alebo uvoľňovaniu izolačných dosiek, čo by mohlo viesť k neefektívnosti vo výkone. Pri pokladaní dosiek na betónové alebo drevené podlahy, musia byť spoje rozložené. Na ich pripevnenie sa má použiť flexibilné lepidlo. V mieste spojenia jednotlivých dosiek treba zakryť spoje s páskou so sklenenými vláknami. Na drevené podlahy alebo steny, je nutné ďalšie mechanické upevnenie s podložkou.

Fóliové ohrievače majú špeciálne navrhnuté izolácie na báze pružného polystyrénu s fóliovou podložkou, ktorá je umiestnená fóliou na podklad. Samolepiace prekrývajúce pásy, ktoré spájajú segmenty vytvoria vodotesnú bariéru takže použitie lepidla je nutné.

Vždy sa riaďte inštalačnými pokynmi výrobcu daného produktu. Inštalácia izolácií jednotlivých výrobcov sa môže líšiť.

Zadarmo Warmup citát

Warmup ponúka široký sortiment vnútorných a vonkajších elektrických vykurovacích systémov, ktoré sú kompatibilné so všetkými typmi podláh a projektov.

Cenová Ponuka