floor heating living room

Ceny energií od začiatku roka 2022 neustále rastú a rovnako tak aj náklady na vykurovanie domu. Chápeme, aké ťažké môže byť toto bezprecedentné zvýšenie cien, preto v tejto príručke preskúmame niekoľko nápadov a nových technológií, ktoré môžu pomôcť znížiť spotrebu a emisie uhlíka. Objavte:

  • Spôsoby zlepšenia energetickej účinnosti domu  
  • Ako môže inteligentný termostat ušetriť náklady 
  • Veci, ktoré sa dajú urobiť pre zabezpečenie domu v budúcnosti  
  • Ako môže podlahové kúrenie znížiť spotrebu

Zvýšia sa náklady na vykurovanie?

Áno, vo väčšine prípadov áno. Náklady sa budú líšiť v závislosti od lokality, systému merania a taríf. Ak chcete získať viac informácií o týchto cenách a o tom, čo budú znamenať, obráťte sa na dodávateľa elektriny a poraďte sa o aktuálnej tarife.

Ako možno zlepšiť energetickú hospodárnosť domu? 

Aby ste znížili náklady na rastúce ceny energií, je dobré zamerať sa na zvýšenie energetickej účinnosti domu. Zníži sa tým plytvanie energiou a následne sa znížia aj prevádzkové náklady.

Obľúbenou metódou na zvýšenie energetickej účinnosti domov je inštalácia kvalitnej izolácie. Dobre izolované steny, podlahy a podkrovie udržujú teplo produkované vykurovacím systémom vnútri a zároveň zabraňujú prenikaniu studeného vzduchu zvonku. Dvojité a trojité zasklenie,izolácia proti prievanu tiež chránia pred nízkymi vonkajšími teplotami  .

Ďalším spôsobom, ako výrazne ušetriť na energiách, je rekonštrukcia vykurovacieho systému. Sálavé podlahové vykurovanie je v porovnaní s tradičnými vykurovacími systémami oveľa čistejší a účinnejší spôsob vykurovania domu. Inštalácia systému Warmup podlahového vykurovania v celom dome môže pomôcť ušetriť viac ako 1621 kWh energie ročne a priniesť značné úspory.

6ie termostat

Zníženie spotreby energie pomocou inteligentného termostatu

Hľadáte okamžité kroky na zníženie nákladov? Používanie viaczónových inteligentných termostatov na ovládanie vykurovacieho systému môže v porovnaní so základnými termostatmi ušetriť energiu. 

Termostaty Warmup WiFi zaisťujú vykúrenie domu v správnom čase a na správnu teplotu podľa potreby. Tento druh optimalizovaného viaczónového vykurovania znamená, že sú vykurované iba miestnosti, ktoré majú byť vykurované, čím sa šetrí energia a prináša sa úspora nákladov. Náš 6iE WiFi termostat má dotykový displej smartfónu, poskytuje intuitívne a automatické ovládanie vykurovacieho systému pre zníženie plytvania energiou. Hľadáte niečo jednoduchšie? Termostat Element WiFi je našou najnovšou inováciou v ovládaní podlahového vykurovania, ktorá ponúka všetky naše inteligentné funkcie na úsporu energie v krásnom a ľahko použiteľnom balení. 

Používanie inteligentného termostatu Warmup spolu s našou aplikáciou MyHeating pre smartfóny môže ročne ušetriť stovky eur na účtoch za energie.

Ako zabezpečiť dom proti rastúcim cenám energií?

Ak máte záujem o dlhodobé riešenia, ktoré zlepšia udržateľnosť domu a ochránia ho pred ďalším rastom cien, môžete využiť širokú škálu možností.  

Zvážte inštaláciu nového zdroja tepla, ktorý využíva obnoviteľnú energiu, ako je napríklad zemné alebo vzduchové tepelné čerpadlo, kotol na biomasu alebo solárny termálny systém. Zároveň porozmýšľajte nad montážou nových fotovoltických panelov, ktoré budú fungovať spolu s akumulátormi pre potreby zabezpečenia elektrickej energie. Aplikácia  týchto návrhov na úsporu energie môže byť nákladná, ale znížia uhlíkovú stopu domu a môžu znížiť vplyv narušenia trhu s energiou. Elektrická energia je v súčasnosti stále drahšia ako plyn, ale keďže energetický sektor vyvíja čoraz viac nízkouhlíkových technológií, nemusí to tak byť navždy.

Elektrické podlahové vykurovacie systémy sa dajú skvele používať so solárnou energiou, ak máte záujem odkloniť sa od národnej energetickej siete.

Znížte spotrebu vykurovania podlahovým kúrením 

Domy s podlahovým vykurovaním sú pohodlnejšie a až o 40 % účinnejšie ako domy s ústredným vykurovaním. Domy so správne navrhnutým podlahovým vykurovaním môžu využívať sálavý efekt, ktorý zohrieva ľudí, a nie len ohrieva vzduch. To znamená, že rovnaký pocit tepla možno dosiahnuť pri nižších teplotách vzduchu, čo znižuje energetické straty približne o 10 %.

Ako podlahové vykurovanie zvyšuje energetickú účinnosť? 

Systémy podlahového vykurovania využívajú technológiu sálavého tepla na vykurovanie miestnosti oveľa energeticky úspornejším a efektívnejším spôsobom. Sálavé vykurovanie ohrieva miestnosť od zeme a priamo do predmety a osoby v priestore, na rozdiel od ústredného vykurovania, ktoré sa zameriava na ohrev vzduchu v miestnosti, čím sa plytvá značným množstvom energie. Tieto systémy majú tiež rýchly čas ohrevu a pracujú pri nižších teplotách ako systémy ústredného vykurovania, pričom stále udržiavajú rovnakú úroveň tepla, takže na dosiahnutie ideálnej úrovne komfortu potrebujú menej energie. Táto energeticky účinná technológia môže tiež výrazne znížiť uhlíkovú stopu vášho domova. Výmena existujúceho systému ústredného vykurovania za podlahové vykurovanie by mohla znížiť emisie uhlíka o takmer 1900 kgCO₂/rok.   Ak máte záujem o dlhodobé úspory nákladov na vykurovanie, získajte bezplatnú cenovú ponuku ešte dnes. Riešenia podlahového vykurovania Warmup sú vhodné na rekonštrukcie aj novostavby, dajú sa použiť s takmer všetkými povrchovými úpravami a ich inštalácia a používanie sú jednoduché .  

Cenová Ponuka

Stačí vyplniť krátky formulár žiadosti o cenovú ponuku s podrobnosťami o projekte a na stránke vám ukážeme ideálny systém pre vaše požiadavky, ako aj spôsob jeho nákupu.

Cenová ponuka